Minne Skotlanti menee nyt painajaismaisen avausottelun jälkeen

Estimated read time 4 min read

Painajainen. Katastrofi. Kurja. Kaikkivaltias kuplan puhkeaminen.

Voisi valita lukuisia sanoja kuvaamaan Skotlannin 5-1-tappiota isäntämaa Saksalle EM-kisojen 2024-tapahtuman avausottelussa.

Mikään niistä ei olisi kaunis.

Sen piti olla elinvoimainen ja iloinen tilaisuus Skotlannille, joka oli mukana suuressa turnauksessa vieraalla maaperällä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1998.

Lähes 200 000 matkalla ollutta fania piti huolen siitä, että niin kävikin – aina aloituspotkuun asti.

Viisi päästettyä maalia, yksi punainen kortti, ei yhtään laukausta maalia kohti ja mitätön maaliennuste 0,01.

“Ensimmäisellä puoliajalla kaikki meni pieleen, emme tulleet peliin mukaan”, synkkä kapteeni Andy Robertson sanoi. “Emme olleet tarpeeksi aggressiivisia, ja annoimme hyvien pelaajien päästä palloon.”

Steve Clarken joukkueella on vielä kaksi peliä aikaa saavuttaa tavoitteensa, joka on päästä lohkosta jatkoon, mutta näin sielunmaisemallisen alun jälkeen, miten tästä eteenpäin?

Skotlanti “alisuoritti” ja “jäätyi
Sanotaan suoraan, Saksa oli erinomainen. Toni Kroos, Ilkay Gundogan, Florian Wirtz ja Jamal Musiala huokuivat luokkaa.

Mutta Skotlanti tietää, etteivät he tehneet itselleen oikeutta.

“Mielestäni monet meidän pelaajistamme alisuoriutuivat”, Skotlannin entinen laitahyökkääjä Neil McCann sanoi BBC Scotlandin Sportsound-ohjelmassa.

“Angus Gunnilla ei ollut hyvä peli. En usko, että Scott McTominay oli ihan kunnossa, hän kantoi jotain mukanaan näihin peleihin lähdettäessä. Emme aiheuttaneet mitään uhkaa.”

Vähäeleinen valmistautuminen, jossa oli huolta loukkaantumisista ja joidenkin pelaajien peliajan puutteesta, pyyhkäistiin pois, kun Tartan Army saapui Müncheniin.

Totuus on kuitenkin se, että Skotlanti oli ennen tätä ottelua voittanut Gibraltarin vain yhdeksässä ottelussa.

Sitä räiskyvyyttä, jolla Skotlanti pääsi turnaukseen, ei ole nähty vähään aikaan.

Skotlannin entinen hyökkääjä Steven Thompson sanoi, että Halvat Skotlanti jalkapallopaidat näytti “pelokkaalta” pallon kanssa jo varhaisessa vaiheessa.

Mentaliteetin kyseenalaistaminen oli asiantuntijoiden teema jälkipuinnissa. Roy Keane oli hämmentynyt Robertsonin myöntäessä, että joukkueelta puuttui aggressiivisuutta.

“Kun pelaat jalkapalloa tällä tasolla, sinun täytyy lyödä ihmisiä”, Celticin entinen keskikenttäpelaaja sanoi ITV:ssä. “Heitä pitää lyödä kunnolla, aggressiivisesti mutta oikealla tavalla.

Minne Skotlanti menee nyt painajaismaisen avausottelun jälkeen

Halvat Pelipaidat

“Ei ole mitään järkeä sanoa jälkikäteen, että sinulla oli pelisuunnitelma – se on roskaa.”

Toinen entinen Celtic-pelaaja, Chris Sutton, sanoi Skotlannin “jähmettyneen” suuressa tilaisuudessa.

“Se oli kuin heillä olisi ollut alemmuuskompleksi”, hän lisäsi BBC Radio 5 Livessä. “Kaikki pelaajat olivat huonompia, ja se on minun huoleni.”

Kaikki tämä jättää Clarkelle melko epämiellyttäviä kysymyksiä, eikä valmentaja ollut kovinkaan innokas vastaamaan moniin niistä ottelun jälkeisessä nihkeässä lehdistötilaisuudessa.

Tällaisen ruhjeisen illan jälkeen Clarke kyseenalaistaa yksityisinä hetkinään joukkueensa ja kokoonpanonsa ennen kuin hän kohtaa Sveitsin Kölnissä.

Pitäisikö Billy Gilmourin tulla sisään pitämään palloa paremmin? Pitääkö Gunn vaihtaa maalilla horjuvan esityksen jälkeen? Miten Skotlanti voi olla uhkaavampi?

Ally McCoist, joka teki viimeksi maalin Skotlannin voittaessa EM-kisat Sveitsiä vastaan vuonna 1996, sanoo, että ratkaisuja on etsittävä nopeasti.

“Skotlannin on muutettava mentaliteettiaan ennen kahta seuraavaa peliä”, entinen hyökkääjä sanoi ITV:lle.

“Skotlannin on saatava palloja laatikkoon ja pelaajia eteenpäin. Lähestymistavan on oltava täysin erilainen.

“Sen pitäisi olla nyt hieman helpompaa, koska en usko, että kaksi muuta joukkuetta ovat samalla tasolla. Ne ovat hyviä joukkueita, mutta eivät yhtä hyviä kuin Saksa naisten jalkapallopaidat.”

Thompson uskoo, että Clarken täytyy miettiä muodon muuttamista terävöittääkseen hyökkäystä.

“Emme nähneet leveyttä, Robertsonin ja [Kieran] Tierneyn yhdistäminen on yksi suurimmista aseistamme”, hän sanoi Sportsoundissa.

“Haluaisin nähdä meidän pelaavan laitahyökkääjän kanssa. James Forrest tai Lewis Morgan. Koska emme tarjonneet mitään uhkaa. Meidän on tarjottava enemmän ja oltava taktisesti erilaisia.

“Harkitsisin kokoonpanon muuttamista.”

Clarke teki selväksi ennen kuin palloa potkaistiin, että hänen mielestään Skotlanti tarvitsee neljä pistettä yhdeksästä päästäkseen pois A-ryhmästä. Hän sanoi saman ottelun jälkeen.

“Kaikki on kiinni reaktiosta”, päävalmentaja lisäsi.

Peleissä Sveitsiä ja Unkaria vastaan Skotlannilla on vielä otettavissa, jos se pystyy toipumaan ja ottamaan opikseen.

Se, pystyvätkö he raahaamaan itsensä pois kanveesista, on nyt suuri kysymys.

“Todellisuus on, että pysäköi tämä peli”, Skotlannin entinen puolustaja Leanne Crichton sanoi. “Siitä roikkumisesta ei ota mitään irti.

“Sveitsi ja Unkari ovat täysin erilaisia vastustajia tähän peliin verrattuna.”

Skotlannin pelaajien ja henkilökunnan pitää unohtaa se. Tämä tappio elää kuitenkin kannattajien kanssa vielä jonkin aikaa.

Clarkea pyydettiin lähettämään viesti Tartan-armeijalle, kun he ravaavat takaisin Münchenin baareihin ja hotelleihin.

“Keep the faith”, kuului vastaus. Se on Skotlannin tapa.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours