Marokko boekt grote zege, maar Kameroen en Ivoorkust spelen gelijk

Estimated read time 6 min read

Ayoub El Kaabi scoorde een hattrick toen Marokko Congo-Brazzaville met 6-0 verpletterde in de Afrikaanse kwalificatie voor de Fifa World Cup van 2026, terwijl Kameroen en Ivoorkust beide genoegen moesten nemen met een gelijkspel.

Azzedine Ounahi, Crystal Palace-verdediger Chadi Riad en Soufiane Rahimi stonden ook op het scorebord voor Marokko in een uitwedstrijd in Agadir.

Brentford-aanvaller Bryan Mbeumo zette Kameroen al vroeg op voorsprong tegen Angola, maar de voorzet van Gelson Dala werd negen minuten na rust door Indomitable Lions-verdediger Michael Ngadeu langs doelman Andre Onana gekaatst.

Elders kwam er een einde aan de perfecte start van Ivoorkust toen de continentale kampioenen doelpuntloos gelijkspeelden tegen Kenia en Pierre-Emerick Aubameyang Gabon hielp om uit een achterstand te komen en Gambia te verslaan.

Comoren, Rwanda en Soedan gingen allemaal aan de leiding in hun groepen, terwijl er ook overwinningen waren voor Kaapverdië, Zuid-Afrika en Tanzania in 13 wedstrijden op dinsdag.

De negen groepswinnaars aan het einde van de 10-wedstrijden tellende campagne zijn allemaal verzekerd van een plaats op het WK van 2026, terwijl een 10e Afrikaans team zich kan kwalificeren via een intercontinentale play-off.

De Afrikaanse kwalificatiewedstrijden voor de finales in de Verenigde Staten, Mexico en Canada worden in maart 2025 hervat, met voorrondes voor de Afrika Cup of Nations van 2025 in september, oktober en november.

Custom Ayoub El Kaabi Voetbalshirts
Marokko versloeg Congo-Brazzaville met 6-0

Marokko is de enige ploeg die nog een 100% record heeft na drie wedstrijden, hoewel ze een wedstrijd minder hebben gespeeld dan de overgrote meerderheid nadat Eritrea zich terugtrok aan de vooravond van de openingswedstrijden in november.

Congo-Brazzaville wordt geconfronteerd met disciplinaire maatregelen van de Fifa na het niet spelen van hun thuiswedstrijd tegen Niger afgelopen donderdag – naar verluidt na een weigering om in buurland DR Congo te spelen – en had niet eens het voordeel van een neutrale locatie tegen Marokko nadat de ontmoeting van maandag werd verplaatst van Kinshasa.

De Atlas Leeuwen wisten hun ‘gastheren’ naar hartenlust te passeren en stonden binnen 40 minuten op een 4-0 voorsprong, voordat Olympiakos spits Custom Ayoub El Kaabi Voetbalshirts zijn treble voltooide met een kopbal in de 53e minuut.

De Noord-Afrikanen staan nu drie punten voor op Tanzania, dat in Zambia met 1-0 won dankzij een treffer van Waziri Junior in de vijfde minuut.

Ontembare Leeuwen doorstaan Angola

Kameroen staat met één punt bovenaan in Groep D na een vermakelijk 1-1 gelijkspel tegen Angola in Luanda.

De Ontembare Leeuwen hebben vier punten gepakt uit hun eerste twee wedstrijden onder de nieuwe coach Marc Brys, wiens aanstelling als baas aanvankelijk werd aangevochten door de voetbalbond van het land.

Kaapverdië heeft een punt achterstand op de Centraal-Afrikanen nadat Diney Borges met een doelpunt de Blue Sharks een 1-0 thuisoverwinning bezorgde op Libië, dat ook zeven punten heeft.

Angola blijft ongeslagen op zes punten, terwijl Mauritius op vier punten staat na hun eerste overwinning door Eswatini thuis met 2-1 te verslaan.

In Groep B verwelkomde Zuid-Sudan de noorderburen Sudan in hun nieuwe stadion in Juba, waarmee een einde kwam aan hun langdurige ballingschap.

Voor de aftrap waren er emotionele taferelen toen het thuispubliek meedeinde met het Soedanese volkslied als steunbetuiging aan een land dat midden in een burgeroorlog zit.

Walieldin Khidir, Yasir Mozamil en Mohamed Abdelrahman maakten de doelpunten die de bezoekers een 3-0 overwinning bezorgden. Soedan heeft nu drie overwinningen en een gelijkspel uit hun eerste vier kwalificatiewedstrijden, ondanks een conflict dat in april vorig jaar begon en waardoor de binnenlandse competitie werd opgeschort.

Ivoorkust had zijn eerste drie kwalificatiewedstrijden gewonnen met een totaalscore van 12-0, maar had misschien geluk dat het een punt overhield aan de wedstrijd tegen Kenia in het neutrale Lilongwe.

Doelman Yahia Fofana van de Olifanten redde laat in de tweede helft op de Keniaanse aanvaller Timothy Ouma en Evan Ndicka haalde vervolgens een inzet van Michael Olunga van de lijn.

Er was nog tijd voor Oumar Diakite om de Keniaanse lat te raken na een terugspeelbal van Simon Adingra, VoetbalOnline Shop maar de West-Afrikanen blijven met 10 punten bovenaan Groep F ondanks een matig optreden van de regerend continentaal kampioen.

Gabon heeft nu een punt achterstand op de Ivorianen nadat het thuis met 1-0 achter stond tegen Gambia.

Yankuba Minteh’s kopbal gaf de Scorpions de leiding bij de rust, maar het begin van de tweede helft werd vertraagd door een stroomstoring in Franceville.

De lange onderbreking deerde Gabon echter niet, want Jim Allevinah maakte snel gelijk, Algerije Kinder Voetbalshirts Marseille-spits Aubameyang zette de thuisploeg op voorsprong en Denis Bouanga maakte er 3-1 van.

Ebou Adams maakte er nog één gelijk met nog 14 minuten te spelen, maar de Panthers hielden stand en brachten de nieuwe Gambia-coach Johnny McKinstry een eerste nederlaag toe.

Burundi staat twee punten achter na de 3-1 overwinning op Seychellen in het neutrale Goedkope Marokko Kinder Voetbalshirts.

Rwanda en Comoren klimmen naar de top
Groep C blijft open nadat Rwanda en Zuid-Afrika wonnen en zo op gelijke hoogte kwamen met Benin, met de Wasps bovenaan op doelsaldo.

Jojea Kwizera sloeg op slag van rust toe en bezorgde Rwanda een overwinning op het kleine Lesotho, dat na drie ronden bovenaan stond.

De wedstrijd van Zuid-Afrika tegen Zimbabwe in Bloemfontein begon levendig. Al na twee minuten stond het 1-1 toen Wolves-spits Tawanda Chirewa de openingstreffer van Iqraam Rayners voor de gastheren ongedaan maakte.

Thapelo Morena klom na rust van de bank om twee keer te scoren en Bafana Bafana een 3-1 overwinning te bezorgen.

Doelpunten van Myziane Maolida en El Fardou Ben Nabouhane bezorgden de Comoren een 2-0 uitoverwinning op Tsjaad in Marokko, waardoor de Coelacanths bovenaan Groep I staan, voor Ghana op doelsaldo.

Ondertussen ging de haperende campagne van Mali verder met een 0-0 gelijkspel tegen het 10-man sterke Madagaskar in het neutrale Johannesburg.

De Eagles, die zich nog nooit hebben gekwalificeerd voor de WK-finale, hadden een numeriek voordeel nadat Louis Demoleon werd weggestuurd voor het terugtrekken van El Bilal Toure in de 16e minuut, maar konden de impasse niet doorbreken.

De West-Afrikanen staan op vijf punten, vier achter Comoren en Ghana en twee achter Madagaskar.

Soedan staat weer bovenaan in Groep B, met twee punten voorsprong op Senegal en drie op DR Congo.